eFORUM FoodFakty – Listeria, Salmonella i inne zagrożenia - Mikrobiologia w służbie bezpieczeństwa [dzień 2]
Dostępne non-stop
Cel wydarzenia
Mikroorganizmy, a raczej problemy z nimi związane są niezmiennie odpowiedzialne za większość wycofań produktów z rynku. To właśnie wycofanie produktu określa się jako jedno z większych ryzyk utraty zysków dla producentów. Polskie produkty, są niestety na rynkach europejskich postrzegane jako potencjalnie ryzykowne pod kątem występowania Salmonelli i Listerii, i niestety są ku temu podstawy.
Program wydarzenia okazał się tak obszerny, że został podzielony na dwa dni. Większość referatów dotyczyć będzie tej negatywnej strony zanieczyszczeń mikrobiologicznych, ale nie zabraknie bloku dedykowanego zdrowotnym i technologicznym cechom tym razem pozytywnych.
Zapraszamy do szczegółowego zapoznania się z programem i rejestracji osobno na te dwa dni eFORUM FoodFakty. Nie może Państwa zabraknąć!
Wydarzenie skierowane do
Do wszystkich, którzy bez względu na miejsce w łańcuchu żywności mają bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności.
Zakres i poziom merytoryczny referatów dostosowany dla profesjonalistów z obszaru:
- laboratoria analityczne
- produkcja i technologia
- zarządzanie jakością
- zarządzanie zgodnością produktów
PARTNERZY
PARTNER STRATEGICZNY
PARTNERZY GŁÓWNI
PARNTERZY INSTYTUCJONALNI
PARTNERZY
Program
Dzień 2 (25.03) Start godz 11:00 | |
Prace Komitetu KKŻ FAO/WHO ds. Higieny Żywności w kontekście mikrobiologii Małgorzata Kłak-Sionkowska - IJHARS |
11:00 |
Chroń swoją markę dzięki szybkiemu rozwiązaniu GeneDisc do kontroli jakości żywności Eric Samuels - PALL |
11:15 |
Challenge tests zgodnie z EURL Kamila Kuik - ALS |
11:27 |
Salmonella w produktach pochodzenia zwierzęcego Martyna Bonio - SGS |
11:42 |
Zalety wykorzystania techniki multipleks PCR w badaniu żywności Bogusław Wiera - Argenta |
11:54 |
Drobnoustroje beztlenowe przetrwalnikujące z rodzaju Clostridium – aktualny problem w mikrobiologicznym bezpieczeństwie żywności, wybrane zagadnienia prof. dr hab. Krzysztof Kwiatek - Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach |
12:06 |
Probiotyki jako bioaktywny składnik żywności prof. dr hab. Elżbieta Klewicka - Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej |
12:21 |
Przeciwdrobnoustrojowe właściwości bakterii fermentacji mlekowej i możliwości ich zastosowania w produkcji żywności dr hab. Dorota Zielińska, prof. SGGW - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie |
12:36 |
Sesja Q&A |
12:51 |
>> NAGRANIE: 1 DZIEŃ <<
Warunki uczestnictwa
Nagranie dostępne jedynie dla klientów Strefy Managera.
Oferta Strefy Managera dostępna wyłącznie dla firm produkcyjnych i handlowych z branży spożywczej, suplementów diety oraz opakowaniowej. Zapoznaj się z ofertą Strefy Managera.
Dostępne w abonamencie Strefy Managera